Alle actualiteiten zien

De samenwerking voor de verkaveling Alida –  7 huizen en 38 appartementen – was een succes. Bostoen is dan ook blij om opnieuw met Gillion in zee te gaan. In januari 2020 werd in Vorst de eerste steen van een nieuw woonproject gelegd.  

Op het kruispunt van de Deltastraat en de Van Volxemlaan, een wijk waar stad en natuur mooi op elkaar aansluiten, is in januari 2020 een nieuwe bouwwerf geopend, die 330 dagen zal duren. Bostoen kende de opdracht voor de ruwbouw en afwerking toe aan Gillion: zes eengezinswoningen, de Residentie Forestine – veertien appartementen en negentien parkeerplaatsen – en de Residentie Pauline – twaalf appartementen en twaalf parkeerplaatsen.  

Gillion kon via een lean aanpak voor het project Alida perfect in kaart brengen wat de klant wilde en dat ook leveren. Lean manufacturing is de westerse variant van het productiesysteem van Toyota, een perfectionering van het uitvoeringsproces. De planning is heel precies, de uitvoering zo hoogstaand mogelijk. Het gaat er niet om te besparen op arbeid, integendeel. Het is de bedoeling verspilling van stock en productieafval te vermijden. Ook hier zal Gillion de stappen samenvoegen door alvast met de afwerking te beginnen voor de ruwbouw afgerond is. Dankzij lean manufacturing kan Gillion dus bouwwerven openen die getuigen van een perfecte uitvoering.  

Bostoen treedt op als projectontwikkelaar en wil met deze derde verkavelingsfase nog eens benadrukken hoeveel vertrouwen het heeft. Het avontuur voor de twee ondernemingen gaat verder, deze keer in de groene omgeving van Vorst, een wijk die een grondige make-over krijgt en nu perfect is afgestemd op de omgeving.

Op 22 januari werd de eerste steen van de CREB2 gelegd. Dit dagcentrum voor kinderen met een meervoudige handicap in Anderlecht vult dat van Sint-Lambrechts-Woluwe aan, waar momenteel 55 kinderen opgevangen worden. Het gaat om een prefab-gebouw dat bestaat uit een volledig passieve structuur in hout en staal.

Dankzij de vrijgevigheid van liefdadigheidsinstellingen, zoals de Rotary of Cap 48 en een aanzienlijke financiering door het Brussels Gewest, kan dit geweldige project binnenkort 30 kinderen opvangen. Zo zijn die kinderen niet langer vijf uur onderweg tussen het centrum in Woluwe en hun huis. De vzw CREB heeft immers een ideaal terrein gevonden op de site van het Erasmus-ziekenhuis, in het noordwesten van Brussel.

Deze ligging zal het leven van deze jongeren en hun families aanzienlijk vergemakkelijken, door de veel kortere reistijd. Het project beantwoordt dan ook aan een reële behoefte, maar de financiering vroeg de betrokkenheid van meerdere belangrijke partners, aangezien de totale kostprijs (bouw en uitrusting) geschat wordt op 3.650.000€. Nu de stedenbouwkundige vergunning een feit is, het lastenboek goedgekeurd werd en de erfpacht ondertekend werd voor de som van 25.000€ per jaar, is de werf van start gegaan. Een onmisbare verwezenlijking waar onze teams met veel trots toe bijdragen.

Bouwen heeft voor Gillion ook een sociaal en een maatschappelijk luik. Het Brusselse bedrijf renoveert binnenkort de hoofdzetel van Samusocial. Een missie die het bedrijf nauw aan het hart ligt.  

Daklozen worden al vier jaar opgevangen in een oud kantoorgebouw van het Brussels Gewest in de Poincarélaan in Anderlecht. Dit centrum voor kwetsbare personen heeft nu dringend een opknapbeurt nodig. Na een aanbesteding voor de renovatie en de opwaardering van het gebouw werd de kandidatuur van Gillion weerhouden.  

Aangezien dit een erg complexe werf is – met name omdat het om een zware renovatie gaat in een dichtbebouwde stedelijke omgeving – was het vooral de ervaring van Gillion die wist te overtuigen. De belangrijkste afdelingen van het bedrijf zijn gevestigd en heel actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Aan de hand van projecten uit het verleden kon Gillion laten zien dat het weet hoe het dergelijke projecten moet aanpakken. Het team heeft al meegewerkt aan tal van aanbestedingsprojecten rond sociale huisvesting en gezondheidszorg. Die ervaring zal nu goed van pas komen bij het project Samusocial.  

Partners van Gillion op de Design & Build-markt (Ontwerp-Bouw) zijn het architectenbureau Altiplan, TPF en PS2. Dit team is heel gemotiveerd en vastbesloten om kansarmen een waardige opvang te geven. Natuurlijk is het voor Gillion van primordiaal belang om de comfortabele werking van Samusocial te garanderen. Na het verkrijgen van de vergunning en 150 dagen om de werken uit te voeren zou de werf in de loop van 2021 afgerond moeten zijn.

Zoals elk jaar nodigt Gillion zijn voltallige personeel uit voor een winterbarbecue. Dat is een mooie gelegenheid om het afgelopen jaar te vieren en vooruit te blikken naar de toekomst. Dit jaar vindt het feest plaats in de zetel in Kontich.    

2019 was een bijzonder jaar voor Gillion. Het bouwbedrijf vierde niet alleen zijn honderdste verjaardag (ja, dat leest u goed!), maar onderging ook een verjongingskuur en stak zijn merk in een spiksplinternieuw kleedje. Het is trouwens op dat grootse feest dat de werknemers voor het eerst hun nieuwe werfvest met daarop het nieuwe logo hebben getoond.  

Bovendien werd 2019 gekenmerkt door tal van successen voor het bedrijf. Gillion ging een mooie uitdaging aan in Pairi Daiza, het grootste dierenpark van Europa, om er een nieuwe wereld te bouwen, die van de Laatste Grens, binnen een deadline die absoluut gerespecteerd moest worden, zodat dit nieuwe stuk van het park vanaf de start van het seizoen kon openen. Opdracht volbracht!  

Op zijn 100ste is Gillion jeugdiger dan ooit en geeft het blijk van een bruisend dynamisme. Zo won het bedrijf in januari de prijs van de Trends Gazelles en op de Green Solutions Awards. Bij de opening van de Batimat-beurs in Parijs, kreeg Gillion de Health & Comfort-prijs ter bekroning van de innovatieve werf voor de bosbrigade van het BIM in het Zoniënwoud.  

Als familiebedrijf dat met veel passie geleid wordt door de vierde generatie streeft Gillion ernaar zichzelf voortdurend te verbeteren en tegelijk zijn menselijke dimensie te bewaren. Of het nu gaat om gigantische werven of om kleinere missies, de ambities voor 2020 blijven onveranderd: luisteren naar de klanten, innoveren, efficiënt en milieuvriendelijk werken, door aandacht te besteden aan de energieprestaties en het hergebruik van materialen. 2019 was een springplank naar meer. Dat wil Gillion graag vieren in het gezelschap van al diegenen zonder wie niets mogelijk zou zijn.

Op maandag 4 november werd Gillion uitgeroepen tot winnaar van de Green Solutions Awards 2019. Met zijn innovatieve project Brigade forestière won het de prestigieuze prijs "Health & Comfort", die tijdens de opening van het Salon Batimat in Parijs werd uitgereikt. Tegenover 192 kandidaten uit 37 landen kon Gillion zijn expertise en knowhow ten nutte maken!  

Het winnende project

Voor de zevende editie van de "Green Solutions Awards", een wedstrijd georganiseerd door het netwerk Construction21 (het internationale samenwerkingsplatform voor duurzame gebouwen en steden), konden de kandidaten zoals elk jaar een vernieuwend duurzaam bouwproject indienen. In een beschermd gebied werd het project "Brigade forestière", bestemd voor de boswachters van het Zoniënwoud, gebouwd in perfecte harmonie met zijn geklasseerde omgeving. Zowel op het gebied van architectuur, materialen als gereedschap werd alles in het werk gesteld om de omringende fauna en flora te behoeden. Binnenin zijn de ruimten zo ontworpen dat ze functioneel en aangenaam zijn en toch slechts een minimale impact op hun omgeving hebben: duurzame materialen, passief gebouw, natuurlijke wateropvang en -behandeling, efficiënte ventilatie, groene daken enz.  Voor het respect voor de directe omgeving en de gebruikers van het gebouw werd de Brigade forestière bekroond met de prijs "Health & Comfort Laureate"!  

De wedstrijd

Sinds 2012 brengt de wedstrijd "Green Solutions Awards" projecten onder de aandacht die de opwarming van de aarde helpen tegengaan door oplossingen te stimuleren, die gebruikt worden bij de bouw van duurzame gebouwen en infrastructuur. Verspreid over drie categorieën - gebouwen, wijken en infrastructuur - begint de wedstrijd met een nationale selectie. Het project "Brigade forestière" werd dus eerder in Brussel geselecteerd uit andere Belgische projecten in de categorie "gebouwen". Vervolgens werd het project Brigade forestière internationaal ingediend en werd het in de finale in Parijs beloond voor de innovaties in het project.

Gillion wil in het bijzonder zijn dank betuigen aan het hele team, zijn partners en al wie tot het succes van dit fantastische project heeft bijgedragen: opdrachtgever Leefmilieu Brussel, architectenbureau B612 Associates, evenals de ontwerpbureaus Greisch, Matriciel en OLM Paysagistes.

Om zijn honderdjarig bestaan te vieren doet Gillion zichzelf een verjongingskuur cadeau. Nieuw imago, nieuwe website en... nieuwe uitdagingen om aan te gaan! De ideale gelegenheid om zijn status, nieuwe sterke en veelzijdige identiteit opnieuw te bevestigen zonder zijn verleden te verloochenen!  

Het bedrijf dat begonnen was als specialist in gewapend beton is uitgegroeid in meerdere disciplines. In de loop van de jaren heeft zij zich op verschillende expertises toegelegd, waardoor de waaier aan diensten en mogelijkheden zowel in België als in het buitenland werd vergroot. De filialen die daaruit zijn ontstaan, zijn vandaag de dag allemaal verenigd onder de Gillion-vlag. Met haar nieuw imago en nieuwe website versterkt het bedrijf het DNA van zijn historische merk, terwijl het een sterke positie inneemt in de bouwsector.

Vier generaties met eenzelfde passie voor de bouw

Precies honderd jaar geleden betreedt de oprichter van het bedrijf, René Gillion, de arena van de bouw. Toentertijd besluit hij zich te specialiseren in beton. Door zijn harde werk en nauwgezetheid ziet hij de bestellingen al gauw binnenstromen en haalt prestigieuze projecten binnen in Brussel zoals het Résidence Palace, het Plazahotel, het NIR-gebouw op het Flageyplein en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Gillion verwerft al snel een naam.

Een dikke tiental jaar na het begin verschijnt een tweede generatie op het toneel. In 1930 treedt Fernand in de voetsporen van zijn vader, bouwt mee aan de bloei van het bedrijf en richt een filiaal op in Congo, SOGIAF. Vanaf de derde generatie heeft Gillion bouwwerven in alle sectoren van de bouw (ziekenhuizen, fabrieken, kantoren, begraafplaatsen, metrostations) en wordt actief in de civiele bouwkunde, openbare werken of privémarkten. Het breidt zijn aanwezigheid zelfs uit naar Vlaanderen met zijn filiaal SOGIAF.

Met de vierde generatie aan het roer waait er een frisse, creatieve wind door het bedrijf, terwijl hetzelfde pad wordt gevolgd. Gillion breidt zijn aanbod uit met de Design & Build-markt, passiefwoningen en projectontwikkeling. De groep ziet zich als investeerder en ontwikkelaar en zet tegelijkertijd de familietraditie van zijn oprichters van weleer voort. Een nieuwe sterke en veelzijdige identiteit, op maat gesneden van de uitdagingen van de 21e eeuw.

Opening van de werf aan de Groendreef   Een blok met 34 gloednieuwe appartementen ziet volgend jaar het licht aan de Groendreef 12-14, bij Thurn en Taxi. Een nieuwe werf voor Gillion.

Op een steenworp afstand van het Noordstation werd onlangs deze werf geopend onder leiding van Gillion, deze keer in samenwerking met het architectenkantoor FORMa* (van Benoît Nis en Julien Renaux). Deze nieuwbouw situeert zich in een buurt in volle expansie en kent op het vlak van vastgoedontwikkeling een aanzienlijke vernieuwing, mede door de aanleg van culturele bakens zoals het Kanal-Centre Pompidou.

Het rechthoekige perceel van 550 m2 ligt tegenover de gemeenschapsschool "’t Klavertjevier" gekneld tussen de Groendreef in het westen en de Heliportlaan in het oosten. Er komt binnenkort een nieuw woonblok met maar liefst 34 woningen die als volgt zijn ingedeeld: 4 studio’s, 1 appartement met 1 kamer, 26 appartementen met 2 kamers en 3 appartementen met 3 kamers, waaraan nog een gelijkvloerse verdieping voor commercieel gebruik wordt gevoegd. Dit alles baadt in het licht en er wordt extra gelet op de energieprestatie van het gebouw.

Wegens de beperkte ruimte van het perceel en de vereisten van het programma zijn er drie ondergrondse verdiepingen voorzien. Er zullen een betonplaat en diepe funderingen gelegd worden onder het grondwaterniveau, aangezien dit in dit deel van Brussel vrij hoog staat. Dankzij de expertise van het werfteam van Gillion kunnen er drie ondergrondse parkeeretages aangelegd worden. De moeilijkheden van dergelijke werf, in de nabijheid van het kanaal en in een dicht bebouwde zone, zijn in een vroeg stadium bestudeerd door Gillion, in samenwerking met de studiebureaus. De werf vordert dus goed, met een strakke planning. De werken zouden iets meer dan één jaar moeten duren, met de oplevering gepland voor oktober 2020. Het budget bedraagt 6.600.000 € 

SOGIAF, civielbouwkundige onderneming, investeringsmaatschappij en vastgoedkantoor, verandert van naam en versterkt zijn activiteiten door zich te tooien in de kleuren van de Gillion-groep. Een nieuwe identiteit om in de verf te zetten dat het tot een sterke groep behoort, Gillion!

SOGIAF, bekend om zijn kwalitatieve werven en ervaren personeel, zag het daglicht in Leopoldstad - het huidige Kinshasa - op 18 augustus 1950. Ook al staat de familie Gillion al van in het begin aan het roer en draagt ze haar kleuren met trots, vergen de nieuwe tijden een nieuw elan, een nieuwe visie... 

Het is volgens deze logica dat SOGIAF op 24 september zijn welbekend blauw-grijs logo met de drie giraffen heeft opgeborgen om zich een nieuwe identiteit aan te meten, en vooral ook een naam, gekozen als vaandel voor alle activiteiten op het gebied van constructie, ontwikkeling en vastgoedbeheer van de Gillion-groep.  Het is een nieuwe gemeenschappelijke en sterke identiteit die klaar is om zijn route onafgebroken voor te zetten en het DNA van Gillion nog meer te verspreiden in het Vlaams Gewest, vanaf zijn kantoren in Kontich.

Voor deze gelegenheid werd vorige week een symbolische begrafenis gehouden door onze medewerkers waarop het hele SOGIAF-team aanwezig was. Dit zorgde voor een mooi overgangsmoment op een dag boordevol emoties en herinneringen. Met dank aan iedereen die deze verandering heeft mogelijk gemaakt, aan al onze collega’s en de directie, en natuurlijk ook het voltallige personeel en de voormalige werknemers die bijgedragen hebben tot het uitbouwen van onze reputatie door de jaren heen.

Honderd in betonnen kaarsjes!    Gillion is honderd jaar! En honderd jaar, dat wordt met de hele familie gevierd... Op 31 augustus ll. kwam het personeel van Gillion samen in Pairi Daiza om de verjaardagskaarsjes uit te blazen. Het werd een feestelijke dag vol verrassingen!

Gelet de zijn knowhow die al zestig jaar in de familie wordt doorgegeven van generatie op generatie, kon de Gillion-groep niet anders dan de kaarsjes uitblazen met de ganse familie. Het was een zonovergoten dag in Pairi Daiza waarbij alle personeelsleden van Gillion met hun familie samenkwamen voor een grote barbecue ter ere van het feest. Het was de uitgelezen gelegenheid om hen allen te danken voor hun succesvolle inzet bij de groep en dat als sinds honderd jaar.

Daar dit evenement  plaatsvond in het grootste dierenpark van Europa kon eveneens het themapark "The Last Frontier", onlangs afgewerkt door Gillion, in de schijnwerper geplaatst worden. Het was een wandeling waarop de gezinnen het bassin van de stellerzeeleeuwen en robben die in de ijskoude wateren van de Noordelijke Stille Oceaan wonen, konden ontdekken. Ze konden er ook de nieuwe door de hobbit geïnspireerde lodges en de huizen van de vissers van het Hoge Noorden bewonderen in het gezelschap van beren en wolven!

Al één eeuw lang...

Of het nu gaat over bouwwerven of projectontwikkeling, over nieuwe constructies of de renovatie van gebouwen in de openbare sector (scholen, kinderdagverblijven, etc.) of van privé-investeerders (woonblokken, kantoren, etc.), Gillion heeft een stevige reputatie opgebouwd in de bouwwereld.

Nu het zijn honderdste verjaardag mag vieren en de balans opmaakt, is de groep tevreden, maar allerminst van plan op zijn lauweren te rusten. Het management kijkt meer dan ooit naar de toekomst. In de komende jaren zal Gillion design & build blijven combineren, ecologisch en energiebewuste gebouwen oprichten, ... maar het zal eveneens zijn status blijven versterken, de uitdagingen aangaan van een sector in volle verandering, terwijl het een sterke positie aanneemt in de bouwwereld. Dat is de visie van een groep met een gemotiveerd personeel, die over enkele jaren aanleiding zal geven voor een nieuw groots feest!