Alle actualiteiten zien

Ce lundi 4 novembre, Gillion a été désigné lauréat des Green Solutions Awards 2019. Avec son projet innovant, Brigade forestière, il a remporté le prestigieux prix « Health & Comfort » décerné lors de l’ouverture du Salon Batimat à Paris. Face à 192 candidats provenant de 37 pays, Gillion a pu mettre en valeur son expertise et son savoir-faire

Le projet gagnant

Pour sa septième édition, le concours « Green Solutions Awards », organisé par le réseau Construction21 (la plateforme collaborative internationale du bâtiment et de la ville durable) proposait comme chaque année aux candidats de soumettre un projet innovant de construction durable. Situé en zone protégée, le projet « Brigade forestière », destiné aux gardes forestiers de la Forêt de Soignes, a été construit en parfaite harmonie avec son environnement classé. Qu’il s’agisse de l’architecture, des matériaux ou des outils utilisés, tout a été mis en œuvre pour préserver la faune et la flore environnantes. A l’intérieur, les espaces ont été pensés pour être fonctionnels et agréables, tout en impactant au minimum leur milieu : matériaux durables, bâtiment passif, récupération et traitement naturel des eaux, ventilation performante, toiture verte…  Respectant à la fois son environnement immédiat et les occupants du bâtiment, la Brigade forestière a été primée par son prix de « Lauréat Santé & Confort » !  

Le concours

Depuis 2012, le concours « Green Solutions Awards » valorise les projets qui contribuent à la lutte contre le réchauffement climatique à travers la mise en avant de solutions utilisées dans la construction de bâtiments et d’infrastructures durables. Divisé en trois catégories – bâtiments, quartiers et infrastructures – le concours commence par une sélection nationale. Le projet « Brigade forestière », s’est donc préalablement qualifié à Bruxelles face à d’autres projets belges, dans la catégorie « bâtiments ». Il a ensuite concouru à l’international et il s’est vu récompensé en finale à Paris pour les innovations apportées au sein du projet Brigade forestière.

Gillion tient à particulièrement remercier l’ensemble de l’équipe, ses partenaires et toutes les personnes qui ont contribué à la réussite de ce fabuleux projet : le maître d’ouvrage Bruxelles Environnement le bureau d’architectes B612 Associates, ainsi que les bureaux d’études Greisch, Matriciel et OLM Paysagistes.

Om zijn honderdjarig bestaan te vieren doet Gillion zichzelf een verjongingskuur cadeau. Nieuw imago, nieuwe website en... nieuwe uitdagingen om aan te gaan! De ideale gelegenheid om zijn status, nieuwe sterke en veelzijdige identiteit opnieuw te bevestigen zonder zijn verleden te verloochenen!  

Het bedrijf dat begonnen was als specialist in gewapend beton is uitgegroeid in meerdere disciplines. In de loop van de jaren heeft zij zich op verschillende expertises toegelegd, waardoor de waaier aan diensten en mogelijkheden zowel in België als in het buitenland werd vergroot. De filialen die daaruit zijn ontstaan, zijn vandaag de dag allemaal verenigd onder de Gillion-vlag. Met haar nieuw imago en nieuwe website versterkt het bedrijf het DNA van zijn historische merk, terwijl het een sterke positie inneemt in de bouwsector.

Vier generaties met eenzelfde passie voor de bouw

Precies honderd jaar geleden betreedt de oprichter van het bedrijf, René Gillion, de arena van de bouw. Toentertijd besluit hij zich te specialiseren in beton. Door zijn harde werk en nauwgezetheid ziet hij de bestellingen al gauw binnenstromen en haalt prestigieuze projecten binnen in Brussel zoals het Résidence Palace, het Plazahotel, het NIR-gebouw op het Flageyplein en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Gillion verwerft al snel een naam.

Een dikke tiental jaar na het begin verschijnt een tweede generatie op het toneel. In 1930 treedt Fernand in de voetsporen van zijn vader, bouwt mee aan de bloei van het bedrijf en richt een filiaal op in Congo, SOGIAF. Vanaf de derde generatie heeft Gillion bouwwerven in alle sectoren van de bouw (ziekenhuizen, fabrieken, kantoren, begraafplaatsen, metrostations) en wordt actief in de civiele bouwkunde, openbare werken of privémarkten. Het breidt zijn aanwezigheid zelfs uit naar Vlaanderen met zijn filiaal SOGIAF.

Met de vierde generatie aan het roer waait er een frisse, creatieve wind door het bedrijf, terwijl hetzelfde pad wordt gevolgd. Gillion breidt zijn aanbod uit met de Design & Build-markt, passiefwoningen en projectontwikkeling. De groep ziet zich als investeerder en ontwikkelaar en zet tegelijkertijd de familietraditie van zijn oprichters van weleer voort. Een nieuwe sterke en veelzijdige identiteit, op maat gesneden van de uitdagingen van de 21e eeuw.

Opening van de werf aan de Groendreef   Een blok met 34 gloednieuwe appartementen ziet volgend jaar het licht aan de Groendreef 12-14, bij Thurn en Taxi. Een nieuwe werf voor Gillion.

Op een steenworp afstand van het Noordstation werd onlangs deze werf geopend onder leiding van Gillion, deze keer in samenwerking met het architectenkantoor FORMa* (van Benoît Nis en Julien Renaux). Deze nieuwbouw situeert zich in een buurt in volle expansie en kent op het vlak van vastgoedontwikkeling een aanzienlijke vernieuwing, mede door de aanleg van culturele bakens zoals het Kanal-Centre Pompidou.

Het rechthoekige perceel van 550 m2 ligt tegenover de gemeenschapsschool "’t Klavertjevier" gekneld tussen de Groendreef in het westen en de Heliportlaan in het oosten. Er komt binnenkort een nieuw woonblok met maar liefst 34 woningen die als volgt zijn ingedeeld: 4 studio’s, 1 appartement met 1 kamer, 26 appartementen met 2 kamers en 3 appartementen met 3 kamers, waaraan nog een gelijkvloerse verdieping voor commercieel gebruik wordt gevoegd. Dit alles baadt in het licht en er wordt extra gelet op de energieprestatie van het gebouw.

Wegens de beperkte ruimte van het perceel en de vereisten van het programma zijn er drie ondergrondse verdiepingen voorzien. Er zullen een betonplaat en diepe funderingen gelegd worden onder het grondwaterniveau, aangezien dit in dit deel van Brussel vrij hoog staat. Dankzij de expertise van het werfteam van Gillion kunnen er drie ondergrondse parkeeretages aangelegd worden. De moeilijkheden van dergelijke werf, in de nabijheid van het kanaal en in een dicht bebouwde zone, zijn in een vroeg stadium bestudeerd door Gillion, in samenwerking met de studiebureaus. De werf vordert dus goed, met een strakke planning. De werken zouden iets meer dan één jaar moeten duren, met de oplevering gepland voor oktober 2020. Het budget bedraagt 6.600.000 € 

SOGIAF, civielbouwkundige onderneming, investeringsmaatschappij en vastgoedkantoor, verandert van naam en versterkt zijn activiteiten door zich te tooien in de kleuren van de Gillion-groep. Een nieuwe identiteit om in de verf te zetten dat het tot een sterke groep behoort, Gillion!

SOGIAF, bekend om zijn kwalitatieve werven en ervaren personeel, zag het daglicht in Leopoldstad - het huidige Kinshasa - op 18 augustus 1950. Ook al staat de familie Gillion al van in het begin aan het roer en draagt ze haar kleuren met trots, vergen de nieuwe tijden een nieuw elan, een nieuwe visie... 

Het is volgens deze logica dat SOGIAF op 24 september zijn welbekend blauw-grijs logo met de drie giraffen heeft opgeborgen om zich een nieuwe identiteit aan te meten, en vooral ook een naam, gekozen als vaandel voor alle activiteiten op het gebied van constructie, ontwikkeling en vastgoedbeheer van de Gillion-groep.  Het is een nieuwe gemeenschappelijke en sterke identiteit die klaar is om zijn route onafgebroken voor te zetten en het DNA van Gillion nog meer te verspreiden in het Vlaams Gewest, vanaf zijn kantoren in Kontich.

Voor deze gelegenheid werd vorige week een symbolische begrafenis gehouden door onze medewerkers waarop het hele SOGIAF-team aanwezig was. Dit zorgde voor een mooi overgangsmoment op een dag boordevol emoties en herinneringen. Met dank aan iedereen die deze verandering heeft mogelijk gemaakt, aan al onze collega’s en de directie, en natuurlijk ook het voltallige personeel en de voormalige werknemers die bijgedragen hebben tot het uitbouwen van onze reputatie door de jaren heen.

Honderd in betonnen kaarsjes!    Gillion is honderd jaar! En honderd jaar, dat wordt met de hele familie gevierd... Op 31 augustus ll. kwam het personeel van Gillion samen in Pairi Daiza om de verjaardagskaarsjes uit te blazen. Het werd een feestelijke dag vol verrassingen!

Gelet de zijn knowhow die al zestig jaar in de familie wordt doorgegeven van generatie op generatie, kon de Gillion-groep niet anders dan de kaarsjes uitblazen met de ganse familie. Het was een zonovergoten dag in Pairi Daiza waarbij alle personeelsleden van Gillion met hun familie samenkwamen voor een grote barbecue ter ere van het feest. Het was de uitgelezen gelegenheid om hen allen te danken voor hun succesvolle inzet bij de groep en dat als sinds honderd jaar.

Daar dit evenement  plaatsvond in het grootste dierenpark van Europa kon eveneens het themapark "The Last Frontier", onlangs afgewerkt door Gillion, in de schijnwerper geplaatst worden. Het was een wandeling waarop de gezinnen het bassin van de stellerzeeleeuwen en robben die in de ijskoude wateren van de Noordelijke Stille Oceaan wonen, konden ontdekken. Ze konden er ook de nieuwe door de hobbit geïnspireerde lodges en de huizen van de vissers van het Hoge Noorden bewonderen in het gezelschap van beren en wolven!

Al één eeuw lang...

Of het nu gaat over bouwwerven of projectontwikkeling, over nieuwe constructies of de renovatie van gebouwen in de openbare sector (scholen, kinderdagverblijven, etc.) of van privé-investeerders (woonblokken, kantoren, etc.), Gillion heeft een stevige reputatie opgebouwd in de bouwwereld.

Nu het zijn honderdste verjaardag mag vieren en de balans opmaakt, is de groep tevreden, maar allerminst van plan op zijn lauweren te rusten. Het management kijkt meer dan ooit naar de toekomst. In de komende jaren zal Gillion design & build blijven combineren, ecologisch en energiebewuste gebouwen oprichten, ... maar het zal eveneens zijn status blijven versterken, de uitdagingen aangaan van een sector in volle verandering, terwijl het een sterke positie aanneemt in de bouwwereld. Dat is de visie van een groep met een gemotiveerd personeel, die over enkele jaren aanleiding zal geven voor een nieuw groots feest!